Les llàgrimes. Salut en un mar de sentiments i emocions

Share

eyelashes

Anem a submergir-nos en el món de les llàgrimes !!!

Sabem que protegeixen, nodreixen i milloren la qualitat òptica de l’ull.
I que mantenen la humitat, eliminen els residus, cossos estranys i protegeixen els nostres ulls de les infeccions.

Són un líquid situat a la fossa lacrimal, produït per les glàndules lacrimals (situades a la part superior externa de cada òrbita, cantonada externa de la parpella), hi ha diverses glàndules accessòries situades a la parpella (glàndules de Meibomio), la seva secreció també forma part de la pel·lícula lacrimal.
Netegen i mantenen humida la superfície dels ulls, nodreixen la còrnia en la seva part externa i actuen com a lubricants per facilitar el moviment de les parpelles, ajudant així al bon funcionament del globus ocular i de les seves estructures.

Les llàgrimes distribueixen l’oxigen als ulls i el parpelleig les distribueix constantment.

Per la seva funció bacteriostàtica, altera i desfà les parets dels bacteris, gràcies a la lisozima i la gammaglobulina.

Tenen unes funcions secundàries, com l’absorbència de part dels raigs ultraviolats de la llum solar (funció fotoabsorbent) i la d’arrossegar petits cossos estranys amb el parpelleig (funció protectora)

anatomía_ojo_04 El seu recorregut acaba desembocant pel conducte lagrimo-nasal a les fosses nasals, un 25% d’elles s’evaporen amb l’aire. Quan augmenta la producció de llàgrimes provoca rinorrea (sortida de líquid pel nas).
Si desapareix la humectació nasal provoca la sequedat nasal.

El nervi estimulador de la glàndula lacrimal per a la producció de llàgrimes és el nervi lacrimal. Quan els canvis de temperatura, cossos estranys o motivacions psíquiques actuen, informen al cervell d’aquestes agressions i es posa en marxa l’augment de producció de llàgrimes.

L’alteració de les llàgrimes influeix en l’agudesa visual i la visió nítida.

COMPOSICIÓ

De forma general, les llàgrimes estan formades per aigua, clorur de sodi (sal comuna) i albúmina.
Un 98% per aigua i el 2% restant per substàncies orgàniques, olis, anticossos i enzims.

Aquest fluid lacrimal queda compost per aigua, mucina, lípids, lisozima, lactoferrina, lipocalina, lacritina, immunoglobulines, glucosa, urea, sodi i potassi

Una llàgrima té tres parts:

A la part externa, la lipídica (oliosa), formada per àcids grassos produïts per les glàndules de la parpella. Eviten l’evaporació de la llàgrima.
La part intermitja és sobretot aquosa (formada per aigua, sals i proteïna).
La part interna formada pel component mucínic (mucosa), s’encarrega de mantenir la llàgrima adherida a la superfície de la còrnia.

PATOLOGIES

Tears_Photography

Si una d’aquestes parts és alterada, apareixeran patologies oculars.
Si la glàndula lacrimal de l’ull és afectada per diferents malalties com l’artritis reumatoide o el lupus, produeix moltes menys llàgrimes. Es té la sensació de tenir alguna cosa dins de l’ull, sequedat ocular i visió borrosa.
El remei davant d’aquest problema és l’ús de llàgrimes artificials diàriament

 

BLEFARITIS

Inflamació de les parpelles. Per un mal funcionament de les glàndules de la parpella, aquestes produeixen una secreció oliosa que ajuda a lubricar la superfície de l’ull i de les parpelles, prevenint l’evaporació de les llàgrimes. Els símptomes poden ser irritació, crostes a la parpella, picor, coïssor, descamació en les pestanyes i enrogiment, madarosis (pèrdua de les pestanyes).

La causa pot ser al·lèrgica, infecciosa, seborreica, irritativa … La higiene de les parpelles és fonamental

ULL SEC

És la sequedat ocular per manca de llàgrimes suficients, o una mala qualitat de les mateixes per a mantenir ben lubricat i nodrit l’ull. No hi ha una sola causa d’ull sec.
Rares vegades produeixen lesions importants a l’ull.

Els símptomes són sensació de cremor, coïssor, visió borrosa, ulls vermells, fotofòbia (molèstia a la llum), conjuntivitis, dolor. S’accentuen amb un augment de l’evaporació (calor, vent, aire condicionat) o amb la lectura prolongada (perquè es redueix el parpelleig, encarregat de la distribució de la llàgrima).

És més freqüent en dones per diferències hormonals que en homes.
La incidència augmenta amb l’edat.

El seu tractament passa per l’ús de col·liris humectants o llàgrimes artificials.

DACRIOCISTITIS

És la infecció del sac lacrimal per obstrucció de la via lacrimal.

Pot ser aguda o crònica.
Quan és aguda es forma un abscés i apareix a l’angle intern de l’ull una tumefacció dura, vermella, dolorosa, que es pot estendre pels voltants (parpelles, arrel nasal).
En la forma crònica, hi ha llagrimeig de llarga durada i secrecions

OBSTRUCCIÓ DE LES VIES LACRIMALS

lagrimafinal_0 Conductes lacrimals obstruïts o estenosi dels llagrimals. El sistema de drenatge de les llàgrimes es veu interromput.
No drenen correctament, causant ulls plorosos i un augment en el risc d’infeccions i inflamació als ulls.

Provoca un llagrimeig constant i molest, picor, molèstia, envermelliment ocular, lleganyes i dificultat per tancar completament l’ull.

Algunes causes són: Paràlisi facial, desviació del tabic nasal, conjuntivitis, litiasi (pedres) en les vies lacrimals, rinitis al·lèrgica, traumatismes facials …

L’obstrucció de les vies lacrimals és molt habitual en nens petits. El 90% dels casos es resolen espontàniament. El nounat presenta un llagrimeig constant i se li formen secrecions en el fons de sac conjuntival (Espai comprès entre les parpelles i el globus ocular). Si no es resolt espontàniament, a partir dels tres mesos es considera patològic. Es recomana consultar amb el pediatre.

En adults, l’obstrucció pot ser deguda a diferents causes, com infeccions de repetició (conjuntivitis), alteracions de les fosses nasals (desviació del tabic) o traumatismes facials …

Hi ha tres TIPUS de llàgrimes:

agua

 •  LLÀGRIMES BASALS O LUBRICANTS

Tenen una funció de manteniment dels nostres ulls. Es segreguen constantment, en petites quantitats, per mantenir els ulls lubricats i protegits de la brutícia exterior. Si són insuficients l’ull es resseca i si n’hi ha en excés pot indicar l’obstrucció del sac lacrimal.

 •  LLÀGRIMES REFLEXES

Tenen una funció protectora dels nostres ulls, com un escut. Contenen més quantitat d’anticossos que identifiquen i neutralitzen qualsevol microorganisme (bacteris, virus o paràsits) que pugui entrar a l’ull.

Són més abundants que les basals.

S’activen per la irritació dels ulls com a resposta a un estímul extern. La causa pot ser, un frec o cop, una partícula estranya (pols, fum, substàncies irritants com l’àcid sulfènic i el propanotial de la ceba en ser pelada, vapors, gasos lacrimògens, pebre en l’entorn de l’ull …) a la còrnia, la conjuntiva o la mucosa nasal, una llum brillant, els estímuls calents o contacte de substàncies picants en la llengua i la boca … També està vinculat amb vòmits, tos i badalls.

Les llàgrimes reflexes actuen rentant els irritants que puguin haver estat en contacte amb els ulls.

 •  LLÀGRIMES EMOCIONALS O PSÍQUIQUES: Plorar o sanglotar

african-child-crying-520x245

S’activen com a resposta a un estímul intern, emocions (sentiments de tristesa, alegria i emoció extrema) o excés d’estrès. Aquesta reacció davant d’un estat emocional dóna com a resultat el plor.

L’organisme percep que aquests estats d’ànim extrems poden ser perillosos i, per estabilitzar ràpid les emocions, envia llàgrimes als ulls com a arma defensiva, de la mateixa manera que el ritme cardíac s’accelera i la respiració s’alenteix en aquestes circumstàncies.

Les llàgrimes provocades per les emocions tenen composició química diferent a les llàgrimes que lubriquen els ulls.
Contenen més hormona prolactina, corticotropina i leucina encefalina (un analgèsic natural) que les llàgrimes basals o reflexes.

El parasimpàtic, controla les glàndules lacrimals a través del neurotransmissor acetilcolina. Quan aquests receptors s’activen, la glàndula lacrimal s’estimula per produir llàgrimes.

El plor pot acompanyar-se de enrogiment de la cara i sanglots simulant tos, respiració convulsiva, de vegades amb espasmes de la part superior del cos sencer.
Ajuda en el procés d’estabilització emocional.

Les llàgrimes emocionals ajuden tant a relaxar-se com a integrar-se socialment.

CURIOSITATS

 • Cada dia una persona pot produir unes 400 gotes de llàgrima, al voltant de 9.5 ml.
 • Amb l’envelliment, la producció de la secreció lacrimal disminueix gairebé en un 60%. Es dóna més en dones que en homes.
 • Durant molt temps s’ha considerat que les llàgrimes eren el principal signe de debilitat d’una persona.
 • Les dones ploren més que els homes. Ho provoca la influència hormonal (prolactina i testosterona) i la cultural (inculcar que plorar és signe de debilitat, sobretot en homes, fa que les emocions es reprimeixin).
 • L’origen de tatuar llàgrimes és molt comú i es remunta al Mim (Pierrot). A partir d’ell molts altres mims han seguit el seu estil.
  Ex-presidiaris s’han tatuat llàgrimes negres sortint dels seus ulls, simbolitzant cadascuna d’elles un assassinat comès.
 • A l’antiga Grècia, als herois se’ls permetia plorar.

lágrimas microscopio

 

 • Vistes al microscopi, Rose-Lynn Fisher en el seu projecte topografia de les Llàgrimes, on va estudiar 100 llàgrimes, va descobrir que cada llàgrima porta un microcosmos completament diferent, i la cristal·lització dóna lloc a múltiples formes, encara que tinguin la mateixa composició química.

 

MOLT IMPORTANT !!!

“Plorar no és un signe de debilitat.”

L’acte de plorar és universal, es produeix en totes les cultures, però segueix sent en gran part un misteri.
Hi ha teories que apunten la possible cerca en el plor, d’acceptació i enteniment social per aconseguir empatia amb altres persones.

No és b450_1000o contenir de forma habitual les llàgrimes, ens serveixen per eliminar toxines acumulades en l’organisme a causa de l’estrès. El redueixen i milloren l’estat d’ànim.

Un vell proverbi irlandès ens recorda que “Les llàgrimes vessades són amargues, però més amargues són les que no es vessen”

i Voltaire en l’any 1764 diu que “Les llàgrimes són el llenguatge mut del dolor”

Que boniques paraules …

I no t’oblidis,  si necessites plorar, plora, és bo per a la salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.