Internet “de les coses” i les energies renovables a la península Ibèrica

Share

Internet “de les coses” i les energies renovables a la península Ibèrica

D’aquí a un temps la internet de les coses serà tan popular o més que la internet que coneixem ara.
Però que es podrà fer amb internet de les coses?
Anem cap a una societat en què es construiran cases intel·ligents, fàbriques intel·ligents, salut a distància, energia eficient, ciutats intel·ligents, aeroports intel·ligents, etc ….

engias_renovables

Cases intel·ligents:
A les cases intel·ligents del futur serem conscients del que passa en un edifici, es podrà optimitzar els recursos: estalvi d’energia i aigua, en la seguretat: detecció de robatoris, incendis, detecció de problemes estructurals i es tindrà més confort amb menys despeses.

fàbriques intel·ligents:
Les empreses seran capaces de realitzar un seguiment dels seus productes per mitjà d’etiquetes d’identificació per ràdio freqüència, es reduiran les seves despeses operatives i milloraran la seva productivitat. Hi haurà manteniment de maquinària per mitjà de sensors, monitorització en temps real de l’estat i rendiment dels equips.

Salut a internet de les coses possibilitarà cada vegada més la comunicació mèdica-pacient de manera molt més eficient, farà que els pacients rebin millor atenció i estiguin molt més satisfets. Control i prevenció de malalties amb peces portables intel·ligents.

Energies i xarxes intel·ligents
Aquest camp té moltes coincidències amb les cases, fàbriques i ciutats intel·ligents com són detectar escenaris per a l’estalvi d’energia, mesuraments a distància, a més es podrà vendre energia que obtindrem per plaques solars, molins de vent o altres formes d’energies renovables.

A més hi ha altres sectors on es podrà aplicar la internet de les coses com a les botigues, tan físiques com online, els transports o logística, els cotxes etc …

Totes aquestes coses es connectaran per mitjà de dispositius i sensors a Internet que anirà creixent aparentment de manera exponencial durant alguns anys. Milers de milions de components produiran, consumiran i processaran la informació en diferents entorns.

Internet de les coses canviarà encara més els models de negocis, del que ha canviat internet ara. La societat necessitarà noves solucions i nous innovadors models de negoci.

Segons Jeremy Rifkin (Assessor de la Unió Europea i de líders com Merkel, Sarkozy i professor de l’escola de negocis més antiga del món, la Wharton School de la Universitat de Pennsilvània) “el 2050 no haurà desaparegut el capitalisme, però ja no serà el model econòmic dominant “.
L’esgotament del sistema capitalista, l’avanç de la tecnologia i els efectes de la crisi econòmica que patim des de 2007 han afavorit, segons Rifkin, el naixement d’un nou sistema econòmic alternatiu a l’economia de mercat: la utilitat pública col·laborativa, integrada per milions de prosumidors (consumidors i productors al mateix temps).

Espanya anava pel bon camí de les energies renovables, però amb els canvis de normativa, Espanya “vade retro”. Si no s’emprenen les següents reformes: deixar d’utilitzar energies fòssils, fomentar un altre tipus de comunicacions no centralitzades i canviar les “carreteres ximples” per carreteres intel·ligents d’energia, el país no podrà avançar i ha de preparar-se per la “Tercera Revolució Industrial”.

Hi ha països com Dinamarca, Alemanya o la Xina que han escoltat els experts, assessors i estan fent reformes per adaptar-se a aquests canvis.

Com veiem internet de les coses és una oportunitat per a tots així com un canvi de mentalitat, però per adaptar internet de les coses es necessitarà la instal·lació de noves tecnologies que implicaran a gairebé tots els sectors productius: construcció, arquitectura, electricitat, transport, tecnologies de la comunicació … I no ho faran robots, sinó les persones.
De manera que hi ha moltíssima feina almenys per quaranta anys com a mínim. Ens diran que no hi ha diners per a això, però és una excusa. Diners n’hi ha, el que passa és que s’inverteixen en les velles infraestructures de sempre, ja obsoletes. Es podria començar demà mateix, si es volgués.

No ens deixem enganyar, fem i exigim aquest canvi i comencem a construir en el present, per un futur millor

Author: lluis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.